Karlsborgs dykarklubb

Isdyk 2009

Det är alltid spännande och lite nervöst med isdyk. Det är en helt annan sak att dyka med "tak över huvudet" och den största skillnaden är nog att om något går snett så kan det gå rejält snett!

En tid innan det här dyket genomfördes, jag tror det var runt nyår, så gjorde vi ett första försök att isdyka i Mölltorp. Den dagen var det runt 12 minusgrader i luften så det gick faktiskt inte att genomföra dyket. Från början var vi några stycken som skulle dyka men det var bara jag som var beredd att göra ett försök i den stränga kylan. Mölltorpskillarna sågade upp vaken och jag tog på dykprylarna. Allt var stelt och krångligt vill jag minnas. När jag sen låg i vaken och skulle börja nedstigningen så hängde sig inflatorn på västen så den bara öste in luft. Efter en del meckande fick jag den att sluta, men då började backupreggen friflöda istället. Då kände jag att jag nog skulle göra mitt första isdyk någon annan dag. =)

Sagt och gjort, någon vecka senare var det mildare i luften och vi träffades återigen på kyrksjöns is. Den här gången skulle Pierre följa med mig ner vilket kändes tryggt.

Själva dyket gick bra, jag förvånades över hur lite man tänkte på att man var under is. Det var ju en extra lina att hålla koll på, men annars var det förvånandsvärt bra genomsläpp av ljus genom isen. Det låg en del snö på isen men det gick inte att se de markeringar vi gjort genom att skotta bort snö. Värt att tänka på, man gör ju markeringarna för att lätt kunna hitta tillbaka om man skulle tappa repet.

Jag har ingen utbildning för just isdykning, men jag fick det grundläggande säkerhetstänket förklarat för mig. Det går ut på följande:

Den som dyker är fäst i ett rep av en viss längd. Om något händer så att man ej kan ta sig tillbaka till hålet så skall man genast gå upp och lägga sig mot isen och vänta där. När ytorganisationen märker att något gått snett så tar säkerhetsdykaren på sig ett rep som är dubbelt så långt som det dykaren hade på sig. Därefter simmar säkerhetsdykarn precis under isen i en cirkel med sitt rep sträckt. På så vis kommer repet förr eller senare fram till den nödställda dykaren och han eller hon kan räddas.

Det finns mycket att fundera kring när det gäller den här typen av dyk. Ett exempel är vad som händer om reggen börjar friflöda kraftigt. När det här dyket genomfördes hade jag min gamla utrustning, dvs singel flaska och väst. Då har man ej möjlighet att själv stänga av kranen utan det skulle kunna bli en ganska stressig situation.

Men, allt gick bra och jag kommer att testa fler gånger.






Ordförande
Pierre Norling

Kassör
Mats Gustavsson

Sekreterare
Pierre Norling